Снимки от последствията Силен дъжд, а след това и градушка около

...
Снимки от последствията Силен дъжд, а след това и градушка около
Коментари Харесай

Потопът в София: Горя сграда до Централните хали, мъж пострада от мълния, наводнени подлези

Снимки от последствията

Силен дъжд, а по-късно и градушка към 17 часа следобяд - първо в Студентски град, " Мусагеница ", " Младост ", " Дружба ",  " Слатина ", " Дървеница ", " Сухата река ", а по-късно и в останалата част на София. Бурята продължи близо 4 часа, като наводни подлези, търговски обекти, две детски градини, читалище и приземни етажи. Улиците се завириха, а шахтите не можеха да поемат голямото количество вода - между 20 и 35 литра на квадратен метър. Затруднено бе придвижването на градския превоз, след това и на автомобилния. 

Огромни тапи се образуваха на бул. " България " поради спрени сигнални уредби. Светофарът на бул. " Мария Луиза " на ъгъла на ул. " Екзарх Йосиф " се възпламени и се наложи намесата на пожарникари, съобщи организация " Булфото ". В обществените мрежи бяха споделени фрагменти на счупени автомобилни стъкла и прозорци. 

30-годишен мъж се размина на косъм, откакто С изгаряния по крайниците, той е изпратен за лекуване в Университетската болница " Света Анна ". Той е контактен, съответен и за живота му няма заплаха, оповестиха от лечебното заведение. След спомагателни прегледи ще стане ясно дали се постанова мъжът да остане под лекарско наблюдаване.

По същото време - към 19 часа, , чието разкриване след реновирането следва на следващия ден. По непотвърдена информация пламъците са избухнали от гръмотевица, блъснала електрически дирек до постройката. Движението на трамваите по ул. " Екзарх Йосиф " и бул. " Мария Луиза " бе краткотрайно спряно.

На места в центъра и в най-засегнатите квартали - " Младост " и " Студентски град ", за малко прекъсна електричеството. 

До 20 часа довечера са подадени близо  90 сигнала на тел. 112 , свързани с метеорологичната конюнктура в столицата, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи. Основно те са били за наводнени приземни етажи, за запушени канализационни шахти и за паднали дървета и клони.

Екипите на пожарната работа работят на разнообразни местоположения, главно на територията на кварталите " Младост ", " Мусагеница " и " Сухата река ". Над 30 пожарникари са отводнявали публични здания и улична инфраструктура по съществени пътни артерии в София към 19:00 часа. В дежурната част на службата не са постъпвали сигнали за бедстващи хора.

Във Фейсбук консуматори заляха мрежата от известия за аварирали коли. Две коли са залети до тавана при тунела от " Слатина " към " Христо Ботев ". Блокирал светофар на " Ботевградско шосе " след тунела на " Подуяне " е аварирал, като на излизане от оборудването е имало " жестока запушалка " поради аварирали три коли. Огромни тапи в пика на бурята имаше и по " Орлов мост ". 

Сред най-засегнатите пътни артерии в столицата бе бул. " Цариградско шосе ", подлезите при Окръжна болница и пред The Mall бяха наводнени. 

Снимка: Facebook/Катастрофи в София, Nikolay Zahov

Градушка падна и в други селища в Софийска област, Троян, Кюстендилско, както и на Белмекен.

В самоковското село Ковачевци мощна градушка е имало на два пъти, " Първият път всичко побеля. Все едно сняг затрупа ", описа за Българска телеграфна агенция кметът на селото Никола Хайверов. По думите му реколтата на хората е унищожена. За благополучие обаче няма бедстващи поданици. Вторият път градушката също е била мощна и с размера на лешник. 

Продължителна градушка, с размери от 40 мм, удари и  Априлци . По думите на Мартин Мачев, шеф на Националния институт по метеорология и хидрология - филиал Плевен, е била доста изобилна и траяла към 15 минути - от 16:55 до 17:10 часа. Придружена е била и с натоварен дъжд, като са паднали към 30 литра на кв. метър. Има и провали по коли, чиито стъкла са пукнати.

Снимка: Тихомир Кукенски, БТА   

Проливен дъжд с гръмотевици и градушка удариха и Кюстендилско . Ледените зърна са били с размера на лешник, демонстрират оповестени в обществените мрежи фотоси.

Голям приток е имало и в язовир " Кастел " в Габровско, нанесени са вреди на селскостопански постройки.

По-рано от Национален институт по метеорология и хидрология издадоха предизвестие от първа степен - жълт код, за обилни по количества превалявания от дъжд, съпроводени с гръмотевици в Западна България. Предупрежденията за количествата на преваляванията бяха сред 20 и 35 литра на квадратен метър, в обособени, основно планински региони, и до 45-50 литра на квадратен метър. 

Интензивни превалявания се чакат и на следващия ден в областите Смолян, Пазарджик, Кюстендил, София, Пловдив, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Видин. В обособени региони от Западна и Централна България ще има и гръмотевични стихии. Там има условия за местни интензивни феномени, обилни количества на преваляванията и за градушки.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР